Heel Nederland is opnieuw opgeschut door de schokkend hoge brandstofprijzen. In november 2021 hebben we er ook een blog over geschreven. Ook toen hadden de brandstofprijzen een recordhoogte bereikt. Wat voor toen ontzettend hoog was, lijkt nu laag te zijn. Die €1,99 is toch nog heel erg laag vergeleken met de €2,48 die we nu per liter moeten betalen. In deze blog geven we u een update over de hoge brandstofprijzen, vertellen we u waarom ze zo hoog zijn én wat het kabinet gaat doen om de schade te beperken.
Waarom zijn de brandstofprijzen zo gestegen?
Zoals we eerder al hadden omschreven heeft de hogere benzineprijs zeker te maken met de coronacrisis. De pandemie heeft veel economische schade opgeleverd. Wat heeft dit nou met Corona te maken? Het feit dat de brandstofprijzen al enige tijd aan het stijgen zijn, heeft te maken met de gestegen olieprijzen. Dit heeft nauwe verbanden met de pandemie die al jarenlang bezig is. Doordat mensen hun normale leven weer op proberen te pakken, is het olieverbruik weer gestegen. Daar komt bij dat de landen die veel olie produceren, niet zo veel olie pompen als dat ze zouden kunnen. Deze twee factoren zorgen voor een algemene schaarste in olie. Omdat er veel vraag naar is, maar weinig aanbod is de waarde gestegen en dat voelt u in uw portemonnee. De situatie in Rusland en Oekraïne spelen hierbij ook zeker een rol, omdat Rusland een belangrijke olieproducent is.
Wat zijn de verwachtingen op korte termijn?
Eind 2021 hadden experts er nog geen vertrouwen in dat de prijzen weer snel zouden gaan zakken. Hier hadden ze helaas gelijk in. Maar wat kan men in de aankomende periode verwachten? Nu.nl heeft goed nieuws: het kabinet springt in om de hoge brandstofprijzen te verlagen. Ze gaan dit doen door de accijnzen en BTW op brandstoffen te verlagen. Dit stond al op de planning, in eerste instantie zouden ze dit in juli verlagen. Nu de prijzen volledig uit de hand zijn gelopen, gaan ze de accijnzen op benzine en diesel al per 1 april verlagen, de verlaagde BTW (gas en elektriciteit) laat vooralsnog op zich wachten tot juli. Het accijns op benzine met zal in april met 17 cent per liter zal zakken, het accijns op diesel gaat omlaag met 11 cent per liter, deze verlaging duurt tot het einde van het jaar.
Verlaging in btw op brandstofprijzen
Hoewel het nog op zich laat wachten tot juli, heeft het kabinet besloten om de btw op bepaalde brandstoffen te verlagen naar 9% in plaats van 21%. Dit is echter niet het geval voor benzine en diesel. Dit zal slaan op de gas en elektriciteit. Ook dit is goed, omdat het men een hele hoop geld zal gaan schelen in de koudere maanden. De verlaging in btw geldt vanaf juli tot aan het einde van het jaar.
Het feit dat de accijnzen zakken is natuurlijk fijn, maar de benzineprijzen blijven voor alsnog ongelofelijk hoog. Dat is een reden dat de overstap naar een elektrische auto nu voordeliger uitkomt dan ooit. De prijzen zijn immers onvoorspelbaar. Ook met de lage hoeveelheid aan computerchips is de levertijd van auto’s erg lang. Daarom kan het een goed idee zijn om tijdelijk een jong gebruikte leaseauto te kiezen. Deze auto’s zijn op voorraad, waardoor u de tussentijd goed kan overbruggen met een elektrische auto. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en krijg persoonlijk advies en meer informatie.